jzati ahmad: Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Thursday 19 May 2016

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi


SUMBER DARI : http://www.aynorablogs.com/2015/12/resepi-ayam-masak-lemak-cili-padi-yang.html

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Kesukaan Ramai

Bahan-bahan:

1 ekor ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas, dan belah 4 setiap 1, rendam
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, dimayang halus
1 keping asam gelugor
2 kotak santan segera (asingkan ikut 1/4 pekat, yang lebih buat cair sedikit)
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa


Bahan-bahan kisar halus:

30 biji cili padi kampung/ kalau tak da, guna 20 biji cili padi vietnam (warna merah) campurkan dengan 5 batang cili hidup.
1 inci kunyit hidup @ 2 sudu kecil serbuk kunyit
2 inci halia
6 biji bawang merah kecil
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
segengam ikan bilis halus


Cara Menyediakan Ayam Masak Lemak Cili Padi Yang Lazat


1. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus. Gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan kentang (toskan), masak hingga kentang empuk.

Nota:
Jika nak tumis dulu bahan kisar dengan serai pun boleh. Ikut pilihan masing-masing. 

2. Kemudian, tuang santan cair. Masukkan asam gelugor dan jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih. 

2. Tuang pati santan (santan pekat), kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Kacau dan biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. Rasa...dan jika ok boleh matikan api.


Read more: http://www.aynorablogs.com/2015/12/resepi-ayam-masak-lemak-cili-padi-yang.html#ixzz496fgVSQQ

No comments:

Post a Comment