jzati ahmad: Resepi Asli Asam Pedas Johor

Thursday 19 May 2016

Resepi Asli Asam Pedas Johor

SUMBER DARI : 

Read more: http://www.aynorablogs.com/2015/04/resepi-asli-asam-pedas-johor-yang-mudah.html#ixzz496edJauO

Resepi Asli Asam Pedas Johor


Resepi Asli Asam Pedas Johor Yang Mudah Dan Lazat

Resepi Asli Asam Pedas Johor


Bahan-Bahan Asli


1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong sederhana besar
1 ikat daun kesum
1 batang serai - diketuk 
3/4 cawan air asam jawa (3 sudu besar asam jawa, dibancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar Asam Pedas Johor


1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Air secukupnya - lebih kurang 4 cawan

Bahan-bahan tambahan ikut suka;


2 biji tomato-belah 4
1 btng bunga kantan-belah 2
1/2 inci belacan - dibakar. (Untuk dicampur dalam bahan kisar)  

Cara-Cara Menyediakan Asam Pedas Johor Yang Asli 


Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. 
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasa kacau perlahan-lahan.
Masukan air dalam 1 cawan dan biarkan mendidih. 
Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
Tambah daun kesum.
Pekat atau cairnya kuah, bergantung citarasa masing-masing.
Tambahkan air dalam 3 cawan lagi. 
Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment