Asslmkm w.b.t & Salam 1 Malaysia
Bahan-bahan ( 8-inci )
UNTUK KEK
Bahan-bahannya :
100g tepung hongkong (Kalau takde boleh guna tepung gandum atau tepung naik sendiri, aku guna tepung naik sendiri lebih baik dari tepung gandum)*
60g tepung jagung* (mana-mana jenama pun tak pa)
1 sudu kecil baiking powder*
1 sudu besar ovelette(kalau taruk lebih sikit pun tak da masalah, nak bagi senang keluar ja dari acuan)
100g gula kastor (gula biasa then u blend)
Susu HL kotak kecil tu (nak tambah gebu kek dan berlemak sedap) kalau TAK nak taruk susu taruk air sejuk (refer di bawah)
50ml air sejuk ( air dari peti ais)
6 biji telur kuning
4 biji telur putih
75g mentega cair (afdal guna butter then cairkan atas api)
1 sudu kecil esen vanila (lebih pun xpa sebab nak kasi hilang bau hanyir telur)
Bahan B:
250 gm Cream Cheese
Cheese Parut
Susu pekat dalam 1/2 tin (bergantung manis mana anda nak)
Cara-cara
1. Pukul gula kastor + ovelatte + telur (kuning+putih) +baking powder + esen vanila.
2. Lepas pukul bagi sedap mata memandang, masukkan tepung jagung then putarkan.
3. Then barulah masukkan tepung gandum/ hongkong/ naik sendiri. Putar sampai sedap mata memandang.
5. Lastly barulah masukkan mentega cair. Putar lagi.
6. Last over last, barulah masukkan air sejuk 50ml tadi. Done.. bakarkan 120 darjah C. (terpulang pada oven anda).
Lepas bakar,,
1. putarkan cream cheese + susu pekat + kulit limau parut.
2. Selepas itu, try rasa kot-kot tak sedap ke sedap.
Bila kek dah sejuk,,
1. ambil Cream cheese tadi then tuang atas kek tadi. Pastikan tidak meleleh teruk ye..
2. taburkan dengan cheese parut.. aku beli mozarella cheese then parut sendiri lagi jimat.
DONE.. haha..
First time buat memang gementar time hari raya Puasa. Bila buat sekali, Alhamdulillah dapat sambutan. Then buat dan buat lagi..
Sepupu call suruh buat lagi kek ni sebab dia nak datang, Ya Allah rasa sooo apprcte sangat!
Bila dia datang, dialah orang pertama cabut kek aku tu. Panas pula aku keluarkan dari oven. Alhamdulillah. Resepi ni aku ambil dari blog cik kak manis mana aku tak ingat.
May Allah bless her. Aminn..
Dari plain kek ni, aku buat banyak types of cake antaranya
Coconut rainbow Cheese Cake,
Red Velvet, Chocolate Cheese Cake, Red Plain Cake dan seangkatan dengannya. HAHAH! design banyak tapi rasa sama ja.
Sampai sekarang aku guna resepi ni. Simple tapi sedap! good job!
k.bye.
No comments:
Post a Comment